← Rakentajan lasiopas

Rakennuslasit

Rakennusmääräykset määräävät aina lasin tyypin ja paksuuden. Lasivalinnoista on aina vastuussa arkkitehti tai rakennesuunnittelija. Jokaisen rakentajan on kuitenkin hyvä tietää erityyppisistä rakennuslaseista pääpiirteittäin.

Turvalasi

Turvalasista puhutaan usein väärässä yhteydessä. Muutama tärkeä asia jotka on syytä muistaa turvalaseista puhuttaessa:

 • Turvalasi on joko karkaistua lasia, laminoitua lasia tai laminoitua ja karkaistua lasia.
 • Laminoitujen lasien turvaluokat ja käyttötarkoitus vaihtelevat. Turvaluokat määräytyvät lasin paksuuksista ja laminointi kalvojen määristä.
 • Mikäli lasin rikkoutuminen tai mureneminen johtaa henkilön suoraan putoamisvaaraan, käytetään laminoitua lasia tai karkaistua ja laminoitua lasia.

Turvalasia tulee käyttää lasiovissa mikäli lasipinta ulottuu alemmaksi kuin 1500mm lattiapinnasta, kuten myöskin ovien viereisissä ikkunoissa mikäli ikkunan puitteet ovien vieressä ovat kapeammat kuin 300mm. Ikkunoissa ja laseissa joiden etäsyys lattiapinnoista on vähemman kuin 700mm tulee myös käyttää turvalasia.

Varmista aina rakennesuunnittelijalta tai arkkitehdiltä, tarvitseeko kohteessasi käyttää turvalasia.

Karkaistu lasi

Karkaistua lasia eli turvalasia käytetään paikoissa joissa lasin pitää kestää kovia iskuja, mekaanista liikettä sekä lämpötilan vaihteluita huomattavasti paremmin kuin normaali lasi. Karkaistua lasia valmistetaan pääasiassa 4-19 millimetrin vahvuisena, oikean lasinpaaksuuden valintaan on hyvä pyytää apua ammattilaiselta.

Lasin käyttäminen kaikessa rakennuksessa on lisääntynyt, niin myös karkaistun lasin käyttö. Ohessa on lista paikoista joissa karkaistua lasia rakennusalalla yleisesti käytetään.

Parvekelasitukset

Parvekelasitukset on hyvin yleinen kohde karkaistulle lasille. Parvekelasit ovat normaalisti karkaistu sekä laminoitu niin että lasin rikkoutuessa ei sirpaleita pääse tippumaan parvekkeen alapuolelle.

Näyteikkunat

Näyteikkunat on hyvä tehdä karkaistusta lasista jotta ne eivät vahingossa mene rikki jonkin ulkopuolella tapahtuvan seurauksena, tai yksinkertasesti näyteikkunaa somistellessa. Näyteikkunat joiden alareuna on alle 70 senttimetrin korkeudessa tulee olla turvalasia.

Tilanjakajalasit

Tilanjakajat käytännössä toimivat toimistotiloissa ja julkisissa tiloissa seininä, joiden tulee kestää nojaamista ja pieniä iskujakin. Jos tilanjakat lähtevät lattiasta, niiden tulee olla turvalasia.

Bussipysäkkien lasitukset

Bussipysäkkien lasit joutuvat usein kovalle koetukselle ilkivallan seurauksena. Lasitukset on syytä tehdä hieman paksummasta karkaistusta lasista. Jos etsit sopivaa lasitusta bussipysäkeille, ota meihin yhteyttä, olemme toimittaneet useita bussipysäkeiden lasituksia jotka eivät pienestä ilkivallasta hajoa.

Kaidelasitukset

Lasikaiteet ovat kauniin ulkonäkönsä ja valoa läpäisevän luonteensa vuoksi yleistyneet viime vuosina. Kaidelasitukset aivan kuten parvekelasitukset on hyvä tehdä karkaistusta laminoidusta lasista.

Karkaistumaalattu lasi

Taustamaalattumaalattu lasi RAL-värikartan mukaan on lähes aina karkaistu lasi se kestää hyvin korkeat lämpötilat, työstöt kuten pistorasian reijät. Taustamaalattu lasia käytetään keittiön välitila laseina tai julkisivulaseina

Suihkuseinät

Suihkuseinät aivan kuten muut tilanjakaseinät voidaan hyvin tehdä karkaistusta lasista. Karkaistu sopii suihkutiloihin turvalasina sekä hyvin valoa läpäisevänä materiaalina.

Karkaistun lasin mitoitus

Yksittäisten karkaistujen lasiemme maksimimitat:

 • Karkaistu 1K-lasi: 3200 * 6000 mm
 • Laminoitu (myös karkaistu laminoitulasi): 2800 * 6000 mm
 • Laminoitu (valmislevy): 3200 * 6000 mm
 • Silkkipainettu lasi (myös karkaistulasi): 2000 * 4000 mm
 • Digiprintattu lasi (myös karkaistu lasi.): 3200 * 6000 mm
 • Taustamaalattu lasi (myös karkaistu lasi.): 2500 * 6000 mm
 • 2K- ja 3K eristyslasit (myös karkaistu lasi.): 3200 * 6000 mm
 • Sähkölämmitteinen lasi EGLAS on aina karkaistu lasi 2200 * 4000 mm

Tarvittava lasin paksuus riippuu kohteesta sekä lasin mitoista. Jotta saisit jonkunlaisen kuvan tarvittavasta lasista, listasimme yleisimpiä karkaistun lasin paksuuksia, yleisimmissä kohteissa.

Kohde Paksuus (suuntaa antava)
Tilanjakaja karkaistusta lasista 8-10 mm karkaistu lasi
Kaidelasitukset matalalla 8mm karkaistu lasi
Kaidelasitukset parvekkeella 8mm (karkaistu-laminoitu)
Terassi seinä / Kasvihuoneen lasitus 6mm
Saunan lasiseinä 8mm karkaistu lasi
Terassin lasikatto Suomessa (lumivaara) 8mm-10mm

Karkaistun lasin hinta

Karkaistun lasin hinta määräytyy pääasiassa neliömäärän ja lasin paksuuden mukaan.

Hinta tietysti nousee jos lisäksi lasiin tarvitaan työstöjä kuten porauksia, hiontaa tai leikkauksia. Karkaistun lasin työstö tulee aina tehdä ennen lasin karkaisua. Kun lasi on karkaistu, ei siihen enää voi tehdä muutoksia eikä työstöjä.

Karkaistun lasin suuntaaa antava hinnasto löytyy tästä linkistä.

Karkaistun lasin työstö

Karkaistu lasi valmistetaan normaalista float lasista kuumentamalla lasi hallitusti erittäin korkeaan lämpötilaan ja jäähdyttämällä lasi takaisin huonelämpätilaan nopeasti ja hallitusti. Näin lasin sisäinen rakenne muuttuu ja lasista tulee erittäin kova ja kestävä.

Karkaistu lasi voidaan työstää samalla tavalla kuin normaali float lasi, eli lasi voidaan hioa, siihen voidaan tehdä reikiä, ja leikkauksia. Karkaistun lasin kanssa pitää aina ottaa huomioon että lasin työstö on tehtävä ennen karkaisua.

Suosittelemme normaalisti että karkaistu lasi tilataan reunoilta hiottuna, jotta reunat eivät jäisi teräviksi. Tämä on tärkeää kahdesta syystä: Ensinnäkin reunoistaan hiottu lasi on helpommin käsiteltävä koska reunoistaan hiomaton karkaistu lasi on veitsen terävä ja leikkaa helposti kädet tai työhanskat.

Toiseksi, reunoistaan hioittu lasi ei vahingoitu yhtä helposti kuin hiomaton lasi.

Karkaistun lasin käsittely

Vaikka karkaistu lasi on erittäin kestävä tulee sitä käsitellä erityisellä varovaisuudella seuraavista syistä:

– Uuden lasin toimittaminen ei onnistu yhtä nopeasti kuin perus float lasin.
– Lasi on arvokkaampaa kuin perus float lasi

Karkaistun lasin hajoaminen

Karkaistu lasi tarvitsee hajotakseen todella kovan iskun tai vääntämisen, mutta jos lasi kuitenkin saadaan rikki se hajoaa pieniksi palasiksi jotka eivät ole ihmiselle vaarallisen teräviä. Oheinen kuva havainnollistaa asiaa.

1) Tavallinen eli float lasi 2) Karkaistu lasi 3) Laminoitu lasi

Laminoitu lasi

Laminoitu ja karkaistu laminoitu lasi sopii kohteisiin, joissa vaaditaan lasia, joka ei sirpaloidu. Laminoitu lasi valmistetaan kahdesta tai useammasta lasista joiden väliin on asennettu lasityypin mukaan eri paksuisia muovikalvoja, esim. 0,38mm, 0,76mm, 1,52mm. Näin saadaan lasia josta rikkoutuessaan ei lähde vaarallisia sirpaleita, vaan rikkoutunut lasi pysyy kasassa välissä olevan muovikalvon ansiosta.

Esimerkkejä laminoidun (myös karkaistu laminoitu) lasin paksuuksista:

 • 44.1 = 4mm+0,38mm+4mm, yhteensä 8,38mm
 • 66.2 = 6mm+0,76mm+6mm, yhteensä 12,76mm
 • 88.4= 8mm+1,52mm+8mm, yhteensä 17,52mm

Merkitsemistapa 44.1 kertoo lasirakenteen seuraavasti: Kaksi ensimmäistä numeroa (44) kertoo lasien paksuuden ja pisteen jälkeinen numero (.1) tarkoittaa 0,38mm kalvojen määrän.

Laminoitu lasi sopii hyvin kohteisiin joissa voi olla putoamisvaara tai jokin muu henkilön suojaustarve, kuten kaiteissa, tilanjakajissa terassilasituksissa ja parvekkeiden lasituksissa sekä kohteissa, joissa halutaan suojautua murtautumiselta tai saada äänieristävyyttä.

Myöskin laminoitua lasia voi suositella turvallisuussyistä julkisiin kohteisiin, joissa liikku paljon ihmisiä kerralla, kuten mm. kauppakeskuksiin urheilustadioneihin sekä konserttisaleihin.

Laminoidun lasin erikoisominaisuus on että se pysyy paikallaan, ja jatkaa suojaamista jopa rikkoutuessaan. Lasien välissä oleva kalvo tai kalvot suojelevat lasia sirpaloitumiselta. Murronsuojalasi rakennetaan useista päällekkäisistä laseista sekä kalvoista.

Äänieristyslasit

Äänieristyslasit saadaan käyttämällä laminoinnissa erityisiä äänieristyskalvoja eli ns. Sound Control (SC) kalvoja. Äänen eristävyys, Rw arvo, ilmaistaan desibeliarvolla.

Alla muutamia esimerkkejä äänieristävyydestä SC kalvolla ja normaalilla laminointikalvolla:

 • 44.2 SC-kalvolla Rw: 37 dB; normaalilla kalvolla Rw: 34 dB
 • 55.2 SC-kalvolla Rw: 38 dB; normaalilla kalvolla Rw: 35 dB
 • 66.2 SC-kalvolla Rw: 39 dB; normaalilla kalvolla Rw: 37 dB

Murronsuojalasi

Murronsuojalaseja käytetään lasin kautta tapahtuvan murtautumisen estämiseksi. Tämä ominaisuus saadaan aikaiseksi laminoinnilla sekä lasin paksuuksilla.

Murronsuojalasit ja -kalvot luokitellaan standardin SFS-EN 356 mukaisen sertifioinnin perusteella seuraavasti:

 • P6B; Asuinrakennukset ja liiketilat.
 • P7B: Pankit, museot
 • P8B: Erityistä suojelua vaativat kohteet, kuten esim. kultasepänliikkeet

Erityslasi

Eristyslasi suojaa nimensä mukaan joko auringolta, lämmöltä, kylmyydeltä tai erilaisilta ääniltä. Eristyslasi on valmistettu kahdesta tai useammasta lasista joiden välissä on joko ilmaa tai kaasuseosta (Argon –kaasu). Eristyslasia käytetään luonnollisesti ikkunoissa, sekä katto- ja näyteikkunoissa.

Erilaisia laseja ja pinnoitteita käyttämällä saadaan eristyslasit heijastamaan ulkona oleva kuumuus tai kylmä takaisin ulos, ja taas samalla tavalla sisällä oleva lämpö saadaan pidettyä sisällä – kuitenkaan estämättä valon sisälle pääsyä.

Eristyslasit jaotellaan 2K ja 3K laseihin. Se, kuinka monta lasia tarvitaan, riippuu kohteen lämmöneristysvaatimuksesta. Yleisin eristyslasi tyyppi on 2K/4float -12al., jossa ensimmäinen “2” kertoo lasien lukumäärän, numero “4” kertoo lasien paksuuden millimetreinä, sekä viimeinen numero “12al” kertoo välilistan leveyden sekä materiaalin (al = alumiini, TGI = komposiitti, RST = ruostumaton teräs. Välilistat ovat yleisesti 8 – 20 millimetriä.

Selektiivilasista puhutaan jos lasin toinen pinta on energiansäästölasia, eli sen pinnalla on metallioksidikerroksia. Näiden kerrosten ansiosta lämpösäteily heijastuu lasin pinnalta pois. Selektiivilasi siis päästää ulkoa tulevat auringonsäteet sisään, mutta eivät päästä sisällä olevaa lämmintä ilmaa ulos.

Eristyslasin eristämiskyky mitataan niin sanotulla U-arvolla. Ikkunan enimmäisarvo 2010 alkaen on 1,0 W/(m2K). Ohessa on muutamia suuntaa antavia U-arvoja. Nämä voivat vaihdella valmistajasta riippuen. Selvitä ikkunaa ostaessasi sen U-arvo aina valmistajalta. Esimerkkejä U-arvoista:

 • Vanha kaksilasinen MS-ikkuna 2,7
 • Kolmilasinen MSE-ikkuna 1,8
 • Selektiivi pinnoitettu MSE-ikkuna 1,3
 • Vuoden 2005 tyypillisen talon ikkuna 1,5
 • Vuoden 2007 matalaenergiatalon ikkuna 1,0
 • Moderni energiansäästöikkuna 3K4sel auringonsuoja-16TGI. Tällä päästään jopa 0,6 U–arvoon.

Tärkein vaikuttava tekijä moderneissa erityislaseissa on välilistojen leveys. Pienikin välilistan kaventaminen heikentää U-arvoa.

Huomaathan, että alle 0,7 U-arvoisen eristyslasin uloin lasi saattaa huurtua (riippuu mm. rakennuspaikasta ja sijainnista).

Aurinkopaneelit vai aurinkosähkölasit

Auringon valosta sähköä on jo vuosia totuttu tuottamaan erillisillä aurinkopaneeleilla, joita on irrallisina asennettu valmiiden rakennusten katoille ja pihoille.

Uutena innovaationa on aurinkosähkölasit. Niissä ajatuksena on se, että samalla kun rakennukselle joka tapauksessa luodaan rakennepintoja, niin ne pystytään valjastamaan aurinkosähkölasien avulla samalla myös energiantuotantokäyttöön.

Aurinkosähkölaseissa on aurinkoenergiaa keräävä kennokerros, joka on valoa osittain läpäisevä kalvo. Se laminoidaan kahden lasilevyn väliin. Näin saadaan syntymään rakennuksen julkisivurakenteisiin, julkisivulaseihin sekä terassin lasikaiteisiin ja kattolaseihin – aiemmin siis passiivisille pinnoille – täysin uusia sähköenergiaa tuottavia ominaisuuksia.

Rakennuksen julkisivuun, parvekelasiin, kattoihin ja katoksiin voidaan siis integroida perinteisen aurinkopaneelin ominaisuudet. Aurinkokennolasi voidaan toteuttaa myös eristyslaseina ja karkaistuna ja laminoituna lasina, jolloin myös Suomen ilmastoon vaadittavat U- ja g- arvot saavutetaan. Aurinkokennolasi toimii rakennesuunnittelijan näkökulmasta aivan samoin kuin mikä tahansa rakennuslasi, kunhan otetaan huomioon alumiiniprofiilissa kulkevat kaapelit.

Lasi julkisivumateriaalina edustaa loputtomia rakenteellisia- ja arkkitehtuurisia mahdollisuuksia. Lasin ominaisuudet, kuten tasomaisuus ja pienet muodonmuutokset tekevät siitä optimaalisen yhdistelmän teknologian integroimiseen julkisivuun. Lasirakenteet ovat moniin muihin julkisivumateriaaleihin verrattuna myös helposti huollettavia ja kestäviä. Aurinkokennolaseja kuten muitakin laseja on saatavissa eri värisinä ja muotoisina, jolloin suunnittelumahdollisuudet ovat rajattomat. Arkkitehtuurisia piirteitä voidaan lisätä massavärjätyllä lasilla, digiprintatulla tai silkkipainetuilla kuviolla, eri värillisillä laminointi- tai pintakalvoilla sekä integroidulla teknologialla.

AURINKOKENNOLASIEN MAHDOLLISUUDET RAKENNUSTEN SUUNNITTELUSSA.

Aurinkokennolasia voidaan käyttää kaikissa rakennuskohteissa, missä karkaistua laminoitua lasia voidaan käyttää osana rakennetta.

Aurinkokennolasi on toiminnaltaan monimuotoinen. Samalla kun se on osa kiinteää julkisivuseinää, terassilasitusta tai julkisivulasitusta, se muuttaa samalla myös auringon valoa sähköksi kiinteistön energiatarpeisiin.

Aurinkokennolaseilla pystytään vaikuttamaan myös lasin valonläpäisyyn. Samalla kun se julkisivulasina tai terassin katelasina kerää auringonsäteitä muuttaen sen sähköksi, sillä voidaan luoda myös sisätiloihin tai terassille miellyttävää suojaa auringon paahteelta.

Se voidaan valmistaa myös läpinäkymättömäksi ja halutun väriseksi, jolloin se soveltuu mainiosti myös rakennusten julkisivujen betonin ym. rakenteiden katteeksi. Näin saadaan rakennuksen kaikki julkisivupinnat, niin halutessa, tuottamaan sähköä auringosta. Suunnitteluun vapauksia tuo myös mahdollisuus käyttää eri värisiä tekstuurilaseja, taustamaalausta tai digiprinttausta.

Tilaa itsellesi oma inspiraatio esite aurinkosähkölaseista myynti@lasiposti.fi tai soita 045 106 6600

Maalattu lasi

Lasi voidaan myös maalata haluamaasi sävyyn. Yleisin värikartta maalin sävyn valitsemiseksi on RAL-värikartta – myös muita värikarttoja voidaan käyttää sopivan värisävyn löytämiseksi. Taustamaalattua, karkaistua lasia käytetään yleisimmin julkisivujen lasituksissa. Muita käyttökohteita maalatulle lasille on esimerkiksi keittiön välitilojen lasitukset. On myös olemassa teollisesti valmiiksi värjättyjä Lacobel –laseja, jotka soveltuvat hyvin esim. sisustuskäyttöön. Lacobel -lasia on saatavana float-lasina tai karkaistuna.

Silkkipainettu lasi

Lasiin saadaan kuvioita tai tekstejä myös silkkipaino (seripaino) menetelmällä. Erilaisilla kuvioilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi lasin valonläpäisyyn tai läpinäkyvyyteen. Silkkipaino tulee kyseeseen kun sinulla on suuria sarjoja samanlaisia laseja. Silkkipainetut lasit karkaistaan aina painon jälkeen turvalasiksi, jolloin silkkipainettu maali jää lasin pintaan tehden siitä erittäin hyvin kulutusta ja UV -säteilyä kestävän.

Digiprintattu lasi

Digitaalisella tulostuksella voidaan toteuttaa moniväriset lasipinnat. Digitulostuksessa tarvitaan kuvatiedosto värien ja/tai kuvien määrittelyssä. Keraaminen väri tulostetaan lasin pintaan ennen lasin karkaisuprosessia. Karkaisuprosessin aikana värit kiinnittyvät lasin pintaan äärimmäisen lujasti. Värejä ei pysty raaputtamaan lasin pinnasta pois. Digitulostettu lasi on aina karkaistua lasia. Digitaalinen tulostusjälki on teknisiltä ominaisuuksiltaan huippulaadukasta (820 dpi).

Digitaalinen tulostus sopii sekä yksittäiskappaleiden tekemiseen että suuriin sarjoihin ja kohteisiin. Digitulostetut lasit ovat sään ja UV-valon kestäviä. Tulostaminen voidaan toteuttaa useilla eri tavoilla kuten 100 % peittävänä (esim. luontokuva) tai rasteripistetekniikalla, jolloin lasista näkee sisältä ulos, mutta ulkoa katsottaessa kuvapinta näyttää yhtenäiseltä.

Tyypillisiä käyttökohteita ovat julkisivulasitukset, erilaiset huomioseinät sekä yleensä kohteet, jotka halutaan toteuttaa näyttävästi. Digitulostettu lasi voidaan toteuttaa 1K-lasina, laminoituna lasina tai eristyslasina. Myös taivutetut, digitulostetut lasit on mahdollista toteuttaa.