← Rakentajan lasiopas

Selektiivilasi eli lämpölasi

Selektiivilasi, tai kuten monesti puhutaan myös ”eristyslasi”, ”energiansäästölasi” tai ”lämpölasi”, tarkoittaa lasia joka on pinnoitettu hyvin ohuella metallioksidikerroksella, jonka ansiosta lämpösäteily heijastuu pois, mutta näkyvä valo pääsee läpi. Sana ”Selektiivilasi” tuleekin Englanninkielisestä sanasta ”select”, eli valita. Selektiivilasi siis käytännössä valitsee mitä lasin läpi pääsee ja mitä ei.

Käytännössä tämä tulee ilmi niin että kesällä ulkoapäin tuleva auringonvalo ei kuumenna asuntoa liikaa koska selektiivilasi päästää valon, mutta ei lämpösäteilyä sisälle. Toisaalta talvella taas kaikki saatavilla oleva valo tulee sisään, mutta lämpösäteily ei pääse karkaamaan ulos.

Selektiivilaseja käyttämällä tuloksena on lasi jonka lämmöneristyskyky on huomattavasti parempi kuin normaalin lasin ja lasin sisäpinnat eivät juurikaan mene huurteeseen.

Parempi lämmöneristyskyky luonnollisesti johtaa pienempiin lämmityskuluihin sekä mukavampaan sisäilmaan koska kylmän ikkunalasin aiheuttama veto vähenee huomattavasti.

Ikkunoita pestessä ei tarvitse olla huolissaan, sillä selektiivipinnoite, eli metallioksidi ei ole kaksinkertaisen ikkunan pinnassa, vaan sisäpuolella – näin pinnoite ei pääse kulumaan ikkunoita pestessä.

Oheinen kuva havainnollistaa selektiiilasin toimintaperiaatetta sekä mahdollista 3K -kokoonpanoa. Lämpäenergian säästö voi olla jopa 78%.

3K-Lasit

3K –lasilla tarjoitetaan 3-kerroksista lasia. Kolmekerroksisen lämpölasin rakenne on ulkoa –sisälle seuraavanlainen:

  1. Uloin lasi, eli auringonsuojalasi: Ei päästä auringon lämpösäteilyä sisälle
  2. Keskimmäinen lasi. Tavallinen float lasi.
  3. Sisimmäinen lasi, selektiivilasi jonka sisäpinnassa oksidipinnoite joka estää lämpösäteilyn ulospääsyn.

Tuloksena on 3-kerroksinen selektiivilasi, eli lämpölasi jonka U-arvo on mahdollisimman pieni, eli lämpöenergiaa ei mene hukkaan. Tarkempi U-arvo riippuu monesta seikasta kuten lasien paksuudesta, sekä ilmatilasta lasien välissä. Tarkasti oikean valinnan sinun projektiisi osaa tehdä lasialan ammattlainen.

Suuret eristyslasit

Suurimpien eristyslasien mitat ovat jopa 3200mmX6000mm Rakenne suuressa 3K -erityslasissa voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

  • Uloin lasi: 8mm karkaistu auringonsuojalasi
  • Keskimmäinen lasi: 6mm float
  • Sisimmäinen lasi: 4x4mm selektiivi laminoitu.

On tärkeää että jokaisen lasin reunat on hiottu valmistusvaiheessa. Myös 4+4 float -lasin kaikki reunat on oltava hiottuina ennen lasin laminointia.

Hiomattomat reunat valmistusvaihessa kasvattavat riskiä lasin rikkoutumiselle huomattavasti.

Suurien eristyslasien sisäpinnaksi kannattaa valita aina laminoitu lasi tai karkaistu laminoitu lasi sekä aina selektiivilasi.

Suurissa yli 6m2 eristyslasin valmistuksessa ja käsittelyssä tulee olla erityisen tarkkana jotta lasi ei rikkoudu ja jotta kaikki vaiheet sujuvat turvallisesti. Lasi voi rikkoutua valmistuksessa, lastauksessa, kuljetuksessa, asennuksessa tai myös väärässä käytössä. Lasiammattilaisten ohjeita noudattamalla ongelmia eikä vaaratilanteita synny.

Palonsuojalasi eli palolasi

Palonsuojalasi tai kuten monesti puhutaan ” palonturvalasi ”, ”palolasi ” tai ”paloeristyslasi ”,  tarkoitta lasia jossa on palonsuojaus.

Palonsuojalaseja on saatavilla kaikissa paloluokissa. Palonsuojalasi voi olla myös karkaistu turvalasi. Viranomaiset määrittelevät minkälaisia palonsuojalaseja rakennus kohteessasi pitää käyttää. Paloeristyslaseissa käytetään usein myös laminoitua lasia tai selektiivilaseja osana paloeristyslasia.

Kaikki Saint-Gobain -palonsuojalasit ovat samalla myös turvalaseja ja täysin UV-säteilyn kestäviä. Saint-Gobain on yksi maailman johtavista palonsuojalasien valmistajista. Saint-Gobain palolasit ovat korkealaatuisia hyväksytysti koepoltettu useissa rakenteissa ovissa, ikkunoissa, seinissä, valokatteissa, erilaisissa teräs-, alumiini- ja puurakenteissa.

Palonsuojaeristyslaseina sekä myös 1K lasein meiltä on saatavilla myös korkealaatuisia Puolassa valmistettavia Polflam sekä Sveitsiläisiä Glas Tröschin palonsuojalaseja.

MUISTA: Varmista aina lasin laatu ja paksuus rakennesuunnittelijalta tai arkkitehdilta. Väärä lasi väärässä paikassa on vaarallinen valinta!

Toimitusaika

Suuret eristyslasit karkaistuilla selektiivilaseilla ja mittatilauksena toimitusaika on noin 3-4 viikkoa riippuen ruuhkasta. Kannattaa ottaa yhteyttä hyvissä ajoin jotta lasit ovat varmasti työmaalla silloin kun niitä tarvitaan.

Toimitusprosessimme perustuu aina tehtaan työjonoon, eli lasit saadaan kyllä paikalla aina silloin kun ollaan sovittu. Jos haluat tietää tehtaan tilanteen juuri nyt, ota meihin yhteyttä.

Tarjouspyyntö

Suomen Lasiposti Oy toimittaa modernejalaseja, palonsuojalaseja sekä selektiivilaseja useille Suomalaisille talonrakentajille suoraan tehtaalta rakennustyömaalle. Toimitamme lähes kaikkia lasityyppejä, pienemmistäkin taloprojekteista, aina suuriin projekteihin. Emme palvele kuitenkaan yksityisasiakkaita, vaan ainostaan yritys asiakkaita.

Pyydä meiltä tarjous projektiisi: myynti@lasiposti.fi